I'M LADY

Онлайн-журнал для жінок

Нова високобілкова дієта ЕКО-Аткінс

Низкоуглеводная дієта Аткінса завжди була «спірною». Прихильники хвалять її за швидкий ефект. Противники нагадують, що її творець, американський лікар Роберт Аткінс, і сам дотримувався своєї системи схуднення, але важив перед смертю 120 кг. До недавнього часу вона викликала і бурю протесту у вегетаріанців. Однак тепер любителі живої природи можуть змінити гнів на милість: новий варіант дієти під назвою «Еко-Аткінс» дозволяє дотримуватися високобілковий раціон, не використовуючи м’ясо. продукт експерименту Про «Еко-Аткінс» вперше заговорили цього літа після публікації в журналі Американської медичної асоціації результатів дослідження, проведеного Університетом Торонто. Учасників експерименту, які страждають від зайвої ваги, розділили на дві групи. Першою запропонували стандартну дієту зі зниженим вмістом жиру. 58% кілокалорій вони отримували з вуглеводів, 25% – з жирів і 16% – з білків (в основному з яєць і знежирених молочних продуктів). Друга намагалася схуднути на рослинному низьковуглеводну раціоні, згодом названому «Еко-Аткінсом»: 31% кілокалорій – з білків (горіхи, соя), 43% – з жирів (горіхи, рослинні масла, авокадо) і 26% – з вуглеводів. В результаті і ті і інші скинули в середньому по 4 кг. Однак друга група значно обігнала першу за змістом в крові «хорошого холестерину», що і зацікавило медиків. «Такий ефект нескладно пояснити, – каже лікар-дієтолог клініки ВАТ« Медицина », до.м.н. НАТАЛІЯ СКРИПЧЕНКО. – Це заслуга поліненасичених жирних кислот, якими багаті рослинні масла. У «Еко-Аткінса» є й інші переваги: ​​дієта може знизити артеріальний тиск, а також рівень глюкози в крові у пацієнтів з інсуліннезалежний цукровий діабет. При цьому вона досить ситна, а результати будуть помітні вже через кілька тижнів ». ВООЗ попереджає! Оптимальне співвідношення поживних речовин в раціоні за рекомендацією ВООЗ: 15-20% білків, 25-30% жирів і 55-60% вуглеводів. Якщо вміст білків в дієті більше 25%, її вважають високобілковою. Аткінс нового покоління Дієта Аткінса в її традиційному варіанті не втрачає своєї популярності вже кілька десятиліть. І це зрозуміло: всього за два перші тижні на ній можна втратити до 6 кг, причому не відчуваючи себе голодною. Замінивши в «Еко-Аткінс» тваринний білок на рослинний, про подібну «надшвидкості» можна забути: овочі містять неабияку порцію вуглеводів. Тоді навіщо така дієта? По-перше, дотримуватися її так само легко, як будь-яку білкову. Згідно з дослідженням, проведеним в лондонському Університетському коледжі, підвищене споживання білка стимулює вироблення «гормону ситості» (PYY). По-друге, вона безпечніше своєї попередниці і не тільки не підвищує рівень «поганого холестерину» в крові, а, навпаки, сприяє його зниженню, захищаючи серце і судини. І, нарешті, вона не дуже екстремальна для організму в принципі, не настільки навантажує нирки, хоча залишається досить важкою для шлунка і може викликати метеоризм. займемося підрахунками Дієта Аткінса подобається його шанувальникам ще й тому, що не вимагає ретельно підрахунку калорій. В еко-варіанті без цього не обійтися. Відзначивши, що більшість джерел рослинного білка досить калорійні, вчені університету Торонто в експерименті обмежили раціон своїх підопічних. Якщо ви хочете худнути «на новому Аткінса», їхній приклад варто наслідувати. Обмежте споживання калорій до 1700 в день, якщо ведете сидячий спосіб життя, і до 2000, якщо ви хоча б пару разів на тиждень займаєтеся фітнесом. У цьому вам допоможе таблиця калорійності (на 100 г) самих «білкових» рослинних продуктів. Продукт білки (г) калорійність (ккал) Боби сої 36,5 446 Гриби білі сушені 36 281 Гарбузове насіння висушені 29 596 Сочевиця 28,1 310 Горох 23,4 338 Квасоля біла 23,4 333 Квасоля чорна 21,6 341 Насіння соняшнику 20,7 580 Фісташки 20,6 577 Мигдаль 20 589 Вегетаріанська ковбаса на основі глютену 17,7 431 Кешью 15,3 574 Волоські горіхи 14,3 642 Фундук 13 632 Тофу щільний 9 87 Приклад високобілкового раціону на день Сніданок Баклажани, фаршировані волоськими горіхами обід Грибний суп-пюре Сочевиця, тушкована з цибулею вечеря Салат з тофу, авокадо і маслин Справа принципу Вирахувати, яку частку калорій отримуєш з білками, жирами і вуглеводами, досить складно. Але в «Еко-Аткінс» це і не обов’язково. Головне – правильно вибрати продукти. білки. Рослинні продукти, багаті протеїном, – основна частина раціону в новій дієті.

Нова високобілкова дієта ЕКО-Аткінс

Однак що міститься в них білок не завжди добре засвоюється. Як показують дослідження, поліпшити засвоєння можна, якщо поєднувати кілька різних продуктів, багатих білком. Тому намагайтеся в межах встановлених рамок харчуватися якомога різноманітніше. У ваше меню повинні входити продукти трьох різних груп: бобові, в тому числі продукти з сої. Їх цілком можна зробити основою раціону. Трохи вуглеводів і жирів, багато білка, який і організмом сприймається непогано. Єдине «але»: харчова цінність у них дуже різна, тому уважно читайте етикетки і думайте, що для вас важливіше: добрати ще вуглеводів або білка. В останньому випадку, наприклад, тофу краще брати більш щільний. Горіхи і насіння. Продуктами цієї групи краще не захоплюватися, так як з ними легко перевищити «ліміт» калорій. Частка жиру в фундуку, наприклад, становить майже 60%. гриби. Найбагатші білком гриби – печериці (6,4% в свіжому вигляді і 45% – в сушеному). У трійці лідерів також підосичники і білі гриби. Проблема в тому, що білок з них дуже погано засвоюється. Щоб виправити цей недолік, гриби можна подрібнити. А для соусів – і зовсім змолоти сушені гриби в кавомолці. В результаті такої обробки засвоюваність білка в грибах досягає 70%. вуглеводи. Навіть харчуючись одними високобілкові продуктами, ви вже отримуєте пристойну (за мірками Аткінса) кількість вуглеводів. Тому їх додаткові джерела (фрукти, овочі) повинні бути присутніми в раціоні мінімально: в день ви можете дозволити собі один баклажан, пару огірків або чашку салату. Дуже важливо правильно вибрати і джерела вуглеводів. За Аткинсу оптимальні овочі, багаті клітковиною і мікроелементами і некалорійні: салат ескаріол, шпинат, петрушка, рукола, баклажани, капуста, кольрабі, цибуля-порей, ріпчаста цибуля, гарбуз, кабачок, цукіні, помідори, ріпа.Іншим важливим показником є ​​вміст антиоксидантів. Вчені з Медичного університету в Бостоні, штат Массачусетс, склали рейтинг найбагатших ними овочів. У перших його рядках – часник, салат-латук, капуста, цибуля, качанний салат ( «айсберг»), шпинат, брокколі, червоний солодкий перець. жири. Так як жири дуже енергоємні, отримати денну дозу «жирних» калорій можна, з’ївши всього 4 столові ложки рослинної олії (не забудьте про те, на якому ви смажите) або жменю горіхів або насіння.

Нова високобілкова дієта ЕКО-Аткінс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code