I'M LADY

Онлайн-журнал для жінок

Як приготувати праліне

Якщо ви – ласун, то напевно пробували праліне. І такий вишуканий і приголомшливий десерт цілком можна приготувати в домашніх умовах своїми руками. Зі статті ви дізнаєтеся кілька вдалих рецептів.

Що таке праліне

Праліне є досить густу за консистенцією і жирну масу, що складається з перетертих горіхів і цукру. Традиційно в якості основи використовується мигдаль, який перемішується з цукром і доповнюється іншими інгредієнтами, наприклад, какао (порошком або маслом), шоколадом, кондитерським жиром. Технологія приготування нескладна: горіхи обсмажуються, змішуються з цукром, потім нагріваються далі до розплавлення цукрових кристалів і їх карамелизации. Далі масу остуджують і після затвердіння дроблять і перетирають.

факт! Спочатку праліне було самостійним десертом, але пізніше стало використовуватися в інших кондитерських стравах. Сьогодні з нього роблять начинки для шоколаду, цукерок і тортів.

Вельми цікава історія виникнення праліне. Вважається, що в сімнадцятому столітті винайшов такий вишуканий десерт кухар французького посла в Нідерландах герцога Плессі-праліне. За дорученням він повинен бути здивувати гостей на банкеті і вирішив використовувати самі рідкісні в ті часи продукти, взявши за основу мигдаль. Далі події легенд розрізняються. Одні вважають, що кулінар відразу з’єднав смажений мигдаль з паленим цукром і подав до столу. Інші впевнені, що його помічник випадково розсипав горіхи, а кухар в розпачі розлив на них гарячий сироп. Так чи інакше, суміш мигдалю з цукром сподобалася гостям, і рецепт стали активно використовувати і всіляко модифікувати, доповнюючи добавками типу шоколаду або какао.

Як робити праліне будинку

Як приготувати праліне, яке стане або самостійним десертом і прикрасою столу для чаювання, або приголомшливою начинкою для цукерок, тістечок або тортів? Варіантів приготування чимало: вони розрізняються по використовуваних в якості основи горіхів, допоміжних інгредієнтів і послідовності обробки. Пропонуємо ознайомитися з варіаціями і взяти на озброєння сподобався рецепт.

класичне мигдальне

Цей варіант вважається класичним і простим. Для приготування потрібно:

  • сто грамів мигдалю;
  • сто грамів цукрового піску;
  • трохи рослинного масла (для змазування дна дека).
  1. Горішки спочатку очищайте і перебирайте, щоб видалити зіпсовані екземпляри, які вкрай негативно вплинуть на смак готового десерту.
  2. Як приготувати праліне
  3. Далі на сухій сковороді і невеликому вогні підсушуйте мигдаль протягом п’яти-семи хвилин, постійно його помішуючи, щоб уникнути пригорання.
  4. Гарячі підсушені горішки перекладайте на деко, дно якого бажано змастити маслом (щоб нічого не прилипло, і було зручніше і простіше відокремлювати масу в подальшому).
  5. Тепер готуйте карамель. Для цього цукор сипте в толстодонную сковорідку або іншу ємність з досить товстим дном. На невеликому вогні топіть цукровий пісок і після його повного розплавлення варіть масу до придбання золотистого і загустіння.
  6. Готовим гарячим сиропом рівномірно поливайте мигдаль на деку, залишайте компоненти на деякий час.
  7. Коли склад трохи затвердіє, його можна подрібнювати за допомогою блендера. Далі для надання потрібної консистенції можна за бажанням додавати молоко, масло (какао, вершкове) мул розтоплений шоколад.

шоколадне

А це смачне праліне точно порадує любителів шоколаду. І для такого десерту потрібно:

  • 200 грамів будь-яких горіхів (наприклад, фісташок, мигдалю, кешью);
  • 70-80 грамів молочного шоколаду;
  • 70-80 грамів гіркого шоколаду (при бажанні можна використовувати один вид: тільки гіркий або тільки молочний);
  • 80-100 грамів цукрової пудри;
  • столова ложка вершкового масла (підійде і какао-масло);
  • за бажанням трохи пісочного печива (грамів 50-60).

Опис процесу поетапно:

  1. Горіхи після очищення і сортування потрібно протягом п’яти-семи хвилин підсушити на сухій сковорідці (або хвилин 10 в прогрітій до 180 градусів духовці).
  2. Далі прямо в сковороду з гарячими горішками всипати цукрову пудру. На повільному вогні компоненти тримайте до освіти не дуже густий карамелі.
  3. Будь-яке блюдо змастіть маслом, в нього викладайте солодку густу горіхову масу і залишайте твердеть.
  4. Коли горіхово-цукрова маса схопиться і затвердіє, подрібніть її ретельно за допомогою блендера, кухонного комбайна або м’ясорубки.
  5. Далі на водяній бані або в мікрохвильовій печі розтоплює шоколад і, поки він ще рідкий, швидко змішуйте з солодкою горіховою пастою. Ретельно все перемішайте до однорідності. За бажанням додайте кришене печиво.
  6. З готового шоколадного праліне можна формувати цукерки, наприклад, за допомогою спеціальних формочок (їх рекомендується змастити маслом, щоб витягувати цукерки було простіше і зручніше).

з фундука

Вишуканий десерт можна зробити з фундука. І список інгредієнтів такий:

  • 300 г фундука;
  • 250 г цукрового піску або пудри (пудра плавиться швидше);
  • 20-30 масла (фундука, мигдалю або звичайного вершкового);
  • пара столових ложок лікеру (горіхового або шоколадного).
  1. Фундук після очищення (за бажанням лушпиння можна залишити) розкладіть на деко і в духовці підсушіть протягом 10 хвилин при 180 градусах.
  2. Перекладайте готовий фундук в будь-яку толстодонную ємність, наприклад, в каструлю. Туди ж всипати цукор або пудру. Ставте ємність на вогонь і тримайте до тих пір, поки цукор не розплавиться, що не придбає бурштиновий відтінок і не перетвориться в тягучий сироп.
  3. На деку розстеліть пергамент (Пекарській папір) і злегка змастіть маслом. Залиште масу застигати.
  4. Після затвердіння фундука з карамеллю цей склад будь-яким зручним способом подрібнюйте дуже ретельно до стану крихти.
  5. Далі додавайте масло і лікер, знову все дрібнити до однорідності.
  6. Готово! Праліне з фундука можна використовувати за призначенням!

З волоських горіхів з медом

Домашнє праліне можна приготувати з доступних виростають в наших широтах горішків – волоських. Вивчіть перелік складових:

  • стакан очищених волоських горіхів;
  • три столові ложки досить густого натурального меду;
  • дві столові ложки цукрового піску;
  • 40 грамів вершкового масла.
  1. Горішки поламайте руками або порубати ножем, з’єднайте з цукром і перемістіть в сковорідку, в якій тримайте протягом хвилин семи до повного розплавлення цукру і його перетворення в сироп.
  2. Перекладіть готову гарячу масу на змащене маслом блюдо або деко, залиште твердеть.
  3. Коли сироп стане твердим, потрібно масу поламати на шматочки і подрібнити в крихту.
  4. Далі горіхово-цукрову крихту з’єднувати з медом і маслом, знову все подрібнюйте до однорідності.
  5. Ваше праліне готове, його можна перетворювати в цукерки або використовувати для начинки будь-якого кондитерського виробу.

сподобалися рецепти? Неодмінно випробуйте кілька і побалуйте себе і близьких!

Як приготувати праліне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code